Ziekenhuis failliet, patiënten op straat?

De IJsselmeerziekenhuizen zijn vorige week failliet verklaard. Hetzelfde lot dreigt nu voor het Slotervaart, dat uitstel van betaling heeft aangevraagd. Maar wat zijn de gevolgen voor de patiënten? Worden die nu op straat gezet?

Ziekenhuis
Nieuws
Datum: 25-10-2018

Nee, gelukkig niet. In principe bepalen de zorgverzekeraars wat er in zo’n geval gebeurt. Vaak draait een failliet ziekenhuis nog een tijd door. Zo niet, dan moeten de verzekeraars ervoor zorgen dat de patiënten op een andere plek worden verpleegd. In een ander ziekenhuis, bijvoorbeeld.

45 minutenregel

Verder zijn er slechts weinig gevallen bekend van Nederlandse ziekenhuizen die definitief de deuren sloten. Dat komt omdat is vastgelegd dat mensen in spoedsituaties binnen 45 minuten in een ziekenhuis moeten kunnen komen. Als er geen ander ziekenhuis in de buurt is, dan moet het failliete ziekenhuis dus openblijven.

Continuïteit waarborgen

Hoewel dit niet geldt voor de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaart, betekent dit niet dat ze definitief zullen sluiten. In de praktijk is het namelijk onmogelijk om alle patiënten onder te brengen bij andere ziekenhuizen. En aangezien de verzekeraars de continuïteit van de zorg moeten waarborgen, hebben ze vaak geen andere keuze dan het ziekenhuis toch open te houden.

 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.