Ook financieel bewuste kinderen hebben soms spijt van een aankoop

Voor de achtste keer organiseert platform Wijzer in geldzaken de Week van het geld. Die is op maandag 12 maart officieel geopend door koningin Máxima, de erevoorzitter van het platform.

Moeder en dochter met spaarvarken op de bank
Nieuws
Datum: 13-03-2018

De Week van het geld is in het leven geroepen om kinderen verantwoord te leren omgaan met geld. Medewerkers van onder andere verzekeringsmaatschappijen en banken geven gedurende de themaweek meer dan vijfduizend gastlessen en workshops op Nederlandse basisscholen.

Positief

In aanloop naar de Week van het geld vinden vaak onderzoeken plaats. Zo publiceerde Wijzer in geldzaken dit jaar een rapport op basis van een onderzoek van Kantar Public. Daaruit blijkt onder meer dat driekwart van alle ondervraagde kinderen positief is over de manier waarop zij met geld omgaan. Maar ondanks hun optimisme heeft de helft van hen toch soms spijt van een aankoop.

Opnieuw minder cash

Uit een onderzoek van Deloitte blijkt ondermeer dat steeds meer ouders het zakgeld niet cash geven, maar dit overmaken naar de eigen rekening van hun kinderen. Ging het vorig jaar nog om een kwart van alle ouders, inmiddels is dit gegroeid naar eenderde, schrijft het AD. Wat verder opvalt, is dat kinderen die hun zakgeld digitaal ontvangen gemiddeld zo’n vijf euro meer krijgen dan kinderen met contant zakgeld.

Jongens vs. meisjes

Daarnaast blijkt dat jongens gemiddeld meer zakgeld krijgen dan meisjes. Volgens de onderzoekers gaat het gemiddeld om ongeveer twee euro per maand. Het Nibud, een van de partners in Wijzer in geldzaken, denkt dat dit komt omdat jongens meer zaken zelf moeten betalen, maar heeft er geen onderzoek naar gedaan.

Meer informatie

Op de speciale website van de Week van het geld vindt u meer informatie over het programma. Via de website kunt u ook de speciale Week van het geld krant downloaden.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.