Meeste voordeuren in Nederland zijn onvoldoende beveiligd

Drie op de vijf Nederlandse voordeuren zijn niet voldoende beveiligd. Inbrekers krijgen ze daardoor binnen een paar minuten open.

Inbreker probeert de deur te openen
Nieuws
Datum: 14-05-2018

Dat blijkt uit onderzoek dat is gehouden in het kader van de Nationale Inbraakpreventieweken, die plaatsvinden van begin mei tot eind juni. Ongeveer 14% van de voordeuren heeft zwak aluminium beslag, dat inbrekers binnen een minuut kraken. Veel andere sloten kunnen zij binnen drie minuten openen door middel van het zogenaamde cilinder- of kerntrekken.

Gedrag

Om inbraak te voorkomen, speelt ook gedrag een belangrijke rol. Zo blijkt uit het onderzoek dat 8% van de hoofdbewoners de voordeur nooit op slot draait. Van de andere andere huisgenoten, zoals bijvoorbeeld de kinderen, doet 25-40% de voordeur nooit op slot.

Inbraakmethoden

De meeste inbraken in Nederland worden gepleegd door middel van flipperen, kerntrekken en insluipen. Hieronder leest u meer over deze methoden én wat u kunt doen om het inbrekers lastig te maken.

Methode 1: flipperen
Het overkomt iedereen wel eens. U gaat even weg voor een boodschap of een kopje koffie bij de buren. U trekt de deur achter u dicht, maar doet ‘m niet op slot. Daarmee maakt u uw huis behoorlijk toegankelijk voor inbrekers. Door een bankpasje of hard stuk plastic tussen de deur en het deurkozijn te duwen, ‘flipperen’ ze eenvoudig de deur open. Binnen een minuut kan de inbreker dan zijn slag slaan. Dit is een geruisloze en snelle manier om binnen te komen.

Door de deur simpelweg op slot te draaien, is flipperen al niet meer mogelijk. Dus: ook al verlaat u maar even uw huis, doe de deuren altijd op slot. Een andere manier om uw huis te beveiligen tegen deze methode, is het plaatsen van een anti-inbraakstrip.

Methode 2: kerntrekken
Deze inbraaktechniek wint de laatste jaren aan populariteit. Bij deze methode draaien inbrekers een stalen schroef in de cilinder van uw slot. Vervolgens wordt de cilinder door middel van bijvoorbeeld een klauwhamer uit het deurbeslag getrokken. Binnen enkele minuten is uw voordeur open.

Er is speciaal veiligheidsbeslag voor uw deursloten met kerntrekbeveiliging verkrijgbaar, dat u zelf eenvoudig kan monteren. Dit beslag zorgt ervoor dat het slot en de cilinder worden afgeschermd. Voor oplegsloten zijn er zogenoemde veiligheidsrozetten.

Methode 3: insluipen
U moet er niet aan denken om een inbreker tegen het lijf te lopen in uw eigen huis. Toch is insluipen een populaire manier van inbreken. Zeker in de warmere maanden van het jaar laten we graag deuren en ramen open staan. Hiermee zet u letterlijk de deur open voor een mogelijke inbreker. Insluipen is relatief veilig voor de dief. Mocht hij een bewoner tegenkomen, dan maakt hij zich vaak snel uit de voeten met de mededeling dat hij bij het verkeerde huis is.

Om insluiping te voorkomen is het belangrijk om, ook wanneer u gewoon thuis bent, geen deuren en ramen onbeheerd open te laten. Laat ook nooit uw sleutels in het slot van uw deur zitten, ook niet aan de binnenzijde!

Meer tips om inbraak te voorkomen

Op de website van de Nationale Inbraakpreventieweken vindt u meer tips om inbraak te voorkomen. Ook kunt u er informatie vinden over goed hang- en sluitwerk.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.