Giro-renners weten het: een fiets is een kostbaar bezit!

Morgen gaat de Giro d’Italia van start. Naar verwachting wordt het een spannende strijd tussen ‘onze’ Tom Dumoulin en superkampioen Chris Froome. Veel landgenoten zullen weer meeleven met de renners. Geen wonder, Nederland is immers fietsland bij uitstek!

Nieuws
Datum: 03-05-2018

Er zijn ook in het afgelopen jaar bijna 1 miljoen fietsen verkocht in Nederland. Maar er worden er ook veel gestolen. Hoeveel precies is niet bekend, maar experts schatten dat het er jaarlijks ongeveer 500.000 zijn. Dieven zijn natuurlijk vooral op zoek naar fietsen die ze voor een hoog bedrag kunnen doorverkopen, zoals bijvoorbeeld e-bikes en –dure– racefietsen.

Prijs flink gestegen

De gemiddelde prijs van een fiets is de afgelopen jaren flink gestegen naar een bedrag van zo’n € 1.000 voor een gewone fiets en € 2.000 voor een e-bike. Daarmee is een fiets een kostbaar bezit, dat u natuurlijk zo goed mogelijk wilt beschermen tegen diefstal.

Liefst binnenzetten

Bijna de helft van alle fietsen wordt gestolen in de nabijheid van de eigen woning. Het is daarom verstandig om uw fiets binnen te stallen. Heeft u geen ruimte in uw schuur, berging of hal? Parkeer uw fiets dan liefst binnen een omheining en zet hem altijd op slot, bij voorkeur met meerdere sloten.

Meerdere sloten

Ook in de binnenstad en in de buurt van stations slaan fietsendieven vaak hun slag. Zet uw fiets daarom bij voorkeur in een bewaakte fietsenstalling. Parkeert u uw fiets toch op straat? Gebruik dan tenminste twee verschillende sloten. Omdat fietsendieven vaak in één type slot zijn gespecialiseerd, verkleint u zo de kans op diefstal. Nog beter is het om uw fiets met een kettingslot te 'verankeren', bijvoorbeeld aan een lantaarnpaal, brugleuning of hek.

Verzekerd of niet?

Is uw fiets toch gestolen? Als dit bij u thuis is gebeurd, bent u misschien verzekerd via uw inboedelverzekering. Dat geldt ook als uw fiets in een gezamenlijke berging stond. Bij sommige verzekeringen moet u wel kunnen aantonen dat uw fiets op slot was, zelfs als deze binnen stond.

Aparte fietsverzekering

U kunt ook een aparte fietsverzekering overwegen. De hoogte van de premie hangt af van de nieuwwaarde van de fiets, uw woonplaats en beveiligingen zoals goedgekeurde sloten en eventueel een antidiefstalchip. U kunt ervoor kiezen om de fiets tegen nieuwwaarde of tegen dagwaarde te verzekeren. Let wel goed op de maximale vergoeding van de fietsverzekering, zeker als u een dure fiets heeft gekocht!

Meer informatie

Twijfelt u erover of u uw fiets apart moet verzekeren? Wilt u weten wat uw inboedelverzekering precies dekt bij diefstal of heeft u andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.