Zorgverzekering voor jongeren en studenten

Je bent jong en het leven is al duur genoeg. Daarom wil je liefst zo weinig mogelijk betalen voor je zorgverzekering. Dus zoek je er één met een zo laag mogelijke premie. Maar wist je dat er meer mogelijkheden zijn om te besparen? En dat veel jongeren in aanmerking komen voor een toeslag van de overheid?

Studenten

Voordelige basisverzekering

Elke basisverzekering vergoedt dezelfde zorg, Toch kunnen basisverzekeringen behoorlijk van elkaar verschillen. Dat heeft vooral te maken met de vrijheid die je hebt om naar de zorgverlener van jouw keuze te gaan. De duurste vorm is de restitutieverzekering, waarbij je alle vrijheid hebt. De goedkoopste vorm is de budgetverzekering, waarbij je juist heel weinig keuze hebt. De naturaverzekering zit hier tussenin.

Anticonceptie

Anticonceptie zoals de pil of het spiraaltje zitten tot je 21ste in het basispakket. Maar als je ouder bent, krijg je anticonceptie niet langer vergoed. Wil je dat toch? Dan moet je een aanvullende verzekering afsluiten.

Eigen risico verhogen

Als je weinig of geen gebruik maakt van je zorgverzekering, kun je besluiten om een vrijwillig eigen risico te nemen. Daarmee kun je tot een paar tientjes per maand besparen op de premie. Heb je toch meer zorg nodig, dan kan je dat wel tot € 500 per jaar meer kosten. Kijk dus eerst kritisch naar je zorgbehoefte voordat je een vrijwillig eigen risico neemt.

Zorg in het buitenland

Als je voor je studie of vakantie in het buitenland bent en naar de dokter of het ziekenhuis moet, worden de kosten meestal vergoed door de basisverzekering. Zo ben je bijvoorbeeld voor spoedeisende hulp verzekerd tot het bedrag dat een vergelijkbare behandeling hier in Nederland kost. Let dus extra op in landen waar gezondheidszorg veel kost, zoals bijvoorbeeld Zwitserland. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor behandelingen in (dure) privé-klinieken.

Ga je naar een verre bestemming en moet je worden ingeënt om gezondheidsrisico's te voorkomen? Houd er dan rekening mee dat vaccinaties niet door de basisverzekering worden vergoed, maar deel uitmaken van aanvullende pakketten.

Vraag zorgtoeslag aan

Als je geen hoog inkomen hebt, kun je in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Dit is een maandelijkse toeslag die je kunt aanvragen bij de Belastingdienst. Op de website lees je er meer over. Hier kun je ook de toeslag direct aanvragen.

Informatie Zorgtoeslag

Overige relevante zorginformatie

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.