Welke woonverzekeringen heeft u nodig?

Wie het risico van schade door brand, storm, diefstal en ander onheil wil afdekken, doet er goed aan om zich te verzekeren. Maar welke verzekeringen voor in en om het huis zijn er allemaal? En welke dekt welke schade?

Moderne woning met auto

‘Echte’ woonverzekeringen zijn de inboedelverzekering en de opstalverzekering. Daarnaast is het vaak verstandig om een buitenhuisdekking of kostbaarhedenverzekering af te sluiten. En hoewel niet direct van toepassing op uw huis of woonraad zelf, kunnen ook een aansprakelijkheids- en rechtsbijstandverzekering goed van pas komen. Hieronder treft u meer informatie over deze verzekeringen.

Inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering verzekert u schade aan eigendommen die niet aan uw huis zijn vastgemaakt. Denk aan meubels, kleding, uw tv en keukenraad. Maar ook een losliggende parketvloer. Let wel op met kostbare zaken zoals waardevolle verzamelingen, dure apparatuur en instrumenten. Die kunt u meestal beter in een kostbaarhedenverzekering onderbrengen.

Er kan sprake zijn van een maximaal verzekerd bedrag voor de inboedel, maar vaak is ook het risico van onderverzekering afgedekt. Inboedelverzekeringen kunnen een eigen risico hebben, dat soms vervalt als de schade wordt hersteld door een reparateur uit het herstelnetwerk van de verzekeraar.

Buitenhuisdekking of kostbaarhedenverzekering

U kunt uw inboedelverzekering uitbreiden met een dekking voor buiten. Uw waardevolle spullen zijn dan ook tot een maximum bedrag verzekerd voor diefstal en beschadiging als ze zich buiten uw woning bevinden. Denk daarbij aan sieraden, smartphones, tablets en laptops.

Is dit bedrag te laag, heeft u een bijzondere verzameling of kostbare spullen zoals bijvoorbeeld fotocamera’s, een dure tv, kunst of antiek? Dan kan het raadzaam zijn om een kostbaarhedenverzekering af te sluiten als aanvulling op uw inboedelverzekering.

Opstalverzekering

Uw koophuis zelf verzekert u met een opstalverzekering. Naast schade aan de structurele onderdelen van het huis, zoals het dak en de muren, valt ook glasschade onder deze dekking. Met uw opstalverzekering bent u verzekerd tegen ‘van buiten komend onheil’. De dekking heeft vaak een eigen risico. Dit kan vervallen als de schade wordt gerepareerd door reparateurs uit het herstelnetwerk van de verzekeraar.

Aansprakelijkheidsverzekering

Met een aansprakelijkheidsverzekering particulieren zijn u en uw gezinsleden verzekerd voor wettelijke aansprakelijkheid. Meestal is er geen eigen risico. Soms zijn schades waarvoor u volgens de wet niet aansprakelijk bent ook meeverzekerd. Bijvoorbeeld schade die ontstaat tijdens het verrichten van een een vriendendienst.

Rechtsbijstand

Een rechtsbijstandverzekering dekt de kosten van deskundige rechtshulp bij juridische conflicten. Denk hierbij aan een conflict over de verbouwing van uw huis, onenigheid met uw werkgever of het claimen van smartengeld na een ongeval. 

Alles over uw verzekeringen

Heeft u vragen over dit artikel of over uw huidige verzekeringssituatie? Neem dan gerust contact met ons op. Als specialist helpen we u graag bij alles wat met uw verzekeringen te maken heeft.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.