Medische zorg op vakantie

U wordt ziek of heeft een ongelukje tijdens uw vakantie. Vervelend, maar het kan gebeuren. Gelukkig bent u met uw zorgverzekering ook internationaal goed verzekerd voor zorgkosten. Of toch niet?

Gebroken been in gips op gras

ls u op vakantie gebruik moet maken van de diensten van een arts of het ziekenhuis, gelden voor de vergoeding van de kosten door uw zorgverzekering bepaalde regels. Voor spoedeisende hulp bent u via de basisverzekering wel verzekerd, maar slechts tot het bedrag dat een vergelijkbare behandeling hier in Nederland kost. Let dus extra op in dure landen zoals Zwitserland en de Verenigde Staten. Houd er verder rekening mee dat privé-klinieken vaak duur zijn en de kosten hiervan wellicht niet volledig worden vergoed.

Bel altijd de alarmcentrale

Voor niet-spoedeisende hulp bent u in principe niet verzekerd via uw basisverzekering. Mocht u vinden dat u medische hulp nodig heeft, bel dan altijd eerst met de alarmcentrale van uw verzekeraar. U weet dan vooraf zeker of de gewenste behandeling wordt vergoed of niet. Daarnaast betaalt uw verzekeraar alleen rechtstreeks aan de buitenlandse zorgverleners als u op voorhand een melding heeft gedaan. Doet u dit niet, dan moet u dit bedrag zelf voorschieten.

Aanvullende verzekering en reisverzekering

Heeft u specifieke wensen of eisen over de vergoeding van zorgkosten in het buitenland? Controleer dan of uw aanvullende zorgverzekering deze dekt. Is dit niet het geval of heeft u geen aanvullende zorgverzekering? Dan kan het interessant zijn om een aanvullende module zorg af te sluiten bij uw reisverzekering. In veel gevallen kunt u dan ook uw eigen risico declareren!

Vaccinaties

Heeft u bepaalde inentingen nodig? Vaccinaties zitten niet in de basisverzekering, maar maken deel uit van aanvullende pakketten. Maar let op: lang niet elke aanvullende zorgverzekering vergoedt ze!

Verzekeringspas, Zorgkaart of 111 formulier?

Onderzoek ook voordat u vertrekt of u naast uw verzekeringspas een Europese Zorgkaart of misschien zelf het zogenaamde E111 formulier nodig heeft om op uw vakantiebestemming voor verzekerde zorg in aanmerking te komen. Meer hierover leest u op de website van uw zorgverzekeraar.

Medisch paspoort, Schengenverklaring of doktersverklaring?

Gebruikt u specifieke medicijnen? Dan is het verstandig om een medisch paspoort aan te vragen. Voor sommige medicijnen geldt verder dat u ze niet zomaar mag invoeren of uitvoeren. In de meeste EU-landen heeft u in dat geval genoeg aan een zogenaamde Schengenverklaring. Deze moet u tenminste vier weken voor vertrek aanvragen. Reist u naar landen die het Verdrag van Schengen niet hebben getekend? Dan moet u in de meeste gevallen een Engelstalige doktersverklaring kunnen tonen.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.