Huis verduurzamen: wat levert het op?

Veel Nederlanders willen hun huis wel verduurzamen, maar hebben geen idee wat het oplevert. Ook weten ze vaak niet precies waar ze moeten beginnen. Anderen wachten juist totdat de overheid met speciale regelingen komt. Voor allebei die groepen hebben wij een paar tips.

Duurzaam wonen

Om met degene die wachten op subsidiegelden te beginnen: goed nieuws! Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft namelijk € 90 miljoen in de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) gestopt.

Die regeling bestaat al langer, maar het geld was op. Door de financiële injectie van de minister kan iedereen die vanaf 15 augustus 2019 tenminste twee grote isolatiemaatregelen neemt weer voor subsidie in aanmerking komen. Er gelden uiteraard wel regels. Meer hierover leest u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Meer subsidies

Verder is er onder andere een landelijke subsidieregeling voor zonneboilers en warmtepompen en gelden er btw-voordelen. Daarnaast bieden gemeentes regelmatig specifieke subsidieregelingen aan. Een overzicht vindt u op de website van Milieu Centraal.

Milieu Centraal

Begin met spouwmuur- en vloerisolatie

Bij het verduurzamen van een huis loont het vaak om te beginnen met isoleren. Dat is meestal eenvoudig en levert tegelijk een flinke energiebesparing op. Daardoor is het rendement hoog. Zo verdient u spouwmuurisolatie (met een gemiddelde investering van € 800 tot € 2.000) gemiddeld in vier jaar terug. Een rendement van maar liefst 25%. Ook vloerisolatie is interessant met een gemiddeld rendement van meer dan 10%. Kom daar maar eens om bij een bank!

Ruim de zolder op en isoleer het dak

Warme lucht stijgt op. Als het dak van uw huis niet is geïsoleerd, verdwijnt veel van die warmte naar buiten. Maar de zolder staat vaak vol met spullen waardoor isoleren lastig is. Tijd dus voor een grote opruiming! Tip: als u iets al een jaar of langer niet heeft gemist, heeft u het waarschijnlijk niet meer nodig.

HR++ glas

De laatste isolerende maatregel die wij hier bespreken, is hoogrendementsglas. Dat is er in meerdere varianten: HR++ en triple glas. Allebei isoleren stukken beter dan gewoon dubbel glas. HR++ glas levert gemiddeld een besparing op van ruim € 300 per jaar.  Vervangt u ook uw kozijnen? Overweeg dan de nieuwste isolerende kozijnen.

Zonnepanelen op het dak

Zonnepanelen op het dak zijn zonder twijfel een duurzame investering. Twaalf zonnepanelen van 275 Wh laten plaatsen kost zo’n € 6.000. Daarvan kunt u ongeveer € 1.000 btw terugkrijgen. Wie zonnepanelen heeft, mag de stroom die hij teruglevert aan het energienet tot 1 januari 2023 aftrekken van het eigen energiegebruik. Daardoor verdient u de investering in zonnepanelen gemiddeld binnen acht jaar terug.

Warmtepomp, zonneboiler en led-verwarming

Verwarmingsoplossingen – met uitzondering een HR-ketel – zijn vaak het sluitstuk van een verduurzaming. Dat komt ook omdat het rendement van deze oplossingen veel lager is dan de hierboven besproken mogelijkheden. Gaat u all the way en wilt u ook een warmtepomp, een zonneboiler of led-verwarming aanschaffen? Win dan eerst advies in bij een vakman.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.