Energieneutraal wonen, hoe doet u dat?

Energieneutraal wonen. Het klinkt mooi, zeker als u zich realiseert dat de voorraad fossiele brandstof niet alleen opraakt, maar ook tot steeds meer vervuiling en andere problemen leidt. We moeten dus alternatieven verzinnen. Anno 2015 zijn er gelukkig voldoende oplossingen voorhanden waarmee u op een schone manier in uw eigen energiebehoefte kunt voorzien. Maar wat kost dat precies en – minstens zo belangrijk – wat levert het op?

energie neutraal wonen

Energieneutraal wonen betekent dat u net zoveel energie opwekt als uw huishouden verbruikt. Vaak zijn zonnepanelen op het dak of in de tuin de eerste stap die mensen zetten voor hun eigen energiecentrale. Maar ook windenergie wordt steeds vaker door consumenten gebruikt om elektriciteit op te wekken. Dat kan door middel van kleine turbines op het dak van de woning, de zogenaamde ‘wokkels’, maar ook door met de buurt een grotere windmolen te exploiteren.

Alternatieven voor aardgas

Om fossiele brandstoffen uit uw huishouden te weren – in Nederland gaat het dan vrijwel altijd over aardgas – moet u de verwarming, de boiler en in de meeste gevallen uw fornuis of kookplaat vervangen. Koken op elektriciteit lijkt een grote overgang, maar zeker als u voor inductie kiest, valt dat in de praktijk erg mee.

Op het gebied van het verwarmen van water voor cv, douche en kranen zijn er steeds meer alternatieven. Naast de warmtepompen, die al langere tijd gangbaar zijn in milieuvriendelijke woningen, is de zonneboiler bijvoorbeeld een goed alternatief. Voor het verwarmen van de ruimtes in huis wordt steeds vaker gebruik gemaakt van infraroodverwarming, een technologie die in korte tijd zeer populair is geworden.

Investering

Het realiseren van een energieneutraal huis vergt wel een investering. Hoeveel precies hangt af van de grootte van de woning, de gezinssamenstelling en de hoeveelheid energie die u jaarlijks verbruikt. De stichting Urgenda, een belangrijke Nederlandse pleitbezorger van energieneutraal wonen, streeft naar een bedrag van maximaal € 35.000.

Een kleine woning kan echter vaak al voor minder dan  € 20.000 helemaal energieneutraal worden gemaakt. In de meeste voorbeelden die Urgenda geeft in haar brochure, liggen de kosten zo rond de € 30.000. Vaak moet er wel het een en ander aan uw woning worden verbouwd. Dat kan in de meeste gevallen zonder al te veel overlast en kost over het algemeen slechts enkele dagen. Heeft u al verbouwplannen? Combineer dan het een met het ander. Dat is altijd voordeliger dan twee keer verbouwen.

U mag momenteel maximaal € 25.000 bovenop uw hypotheek lenen voor de verduurzaming van uw huis. De lening moet u in de meeste gevallen in 15 jaar terugbetalen. De rente op een dergelijke lening is zoals gezegd aantrekkelijk en bedraagt in sommige gevallen slechts 1%!

Rendement van 6%

Investeren in een beter milieu is een goede zaak, maar het moet op termijn ook iets opleveren. De vraag hoe snel u uit de kosten bent, is daarom ook van belang. We blijven tenslotte Nederlanders.

De energierekening van een gemiddeld huishouden in Nederland bedraagt ongeveer € 2.000 per jaar. Zou u een investering moeten doen van € 30.000, dan is deze dus in vijftien jaar terugverdiend. Daarna bespaart u ongeveer  € 170 per maand, als u uitgaat van de huidige energieprijzen. Veel experts verwachten echter dat de prijs van energie zal stijgen. In dat geval is u besparen dus hoger.

Zeker als u over spaargeld beschikt, is investeren in een energieneutrale woning aanzienlijk interessanter dan het op uw spaarrekening laten staan. De bank geeft u momenteel gemiddeld 1% rente. Maar een investering van € 30.000 waarmee u per jaar € 2.000 bespaart, levert een rendement op van meer dan 6%.

Huis meer waard

Daarnaast is investeren in een energieneutraal huis investeren in de waarde van uw woning. Zeker nu het energielabel ook feitelijk een rol speelt wanneer u uw huis wilt verkopen, hebben uw investeringen in energiebesparende en energieopwekkende maatregelen een positief effect op de uiteindelijke verkoopprijs.

Onderzoek heeft uitgewezen dat een energieneutraal huis ongeveer 5% meer oplevert dan een huis dat gebruik maakt van conventionele energiebronnen. Naar verwachting stijgt dit percentage in de toekomst nog.

Onderhoud

Houd er wel rekening mee dat elk apparaat onderhoud nodig heeft en op termijn moet worden vervangen. Toch hebben veel van de toegepaste technieken al een flinke trackrecord en gelden er, zeker in het hogere segment, prima garantiebepalingen.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.